Optiker kjeden Synsam styrker seg gjennom oppkjøp av norske brillebutikker

johan-baklund-briller55Synsam-sjef Johan Baklund har fått 400 millioner kroner fra eieren Ikea, som eier PE selskapet Alipes, og klar beskjed om å kjøpe opp norskebrillebutikker. Baklund er ikke bekymret for konkurranse på optikermarkedet. Når det kommer til det å kjøpe briller, solbriller og kontaktlinser er kvalitet og god service minst like viktig som pris, sier Synsam sjefen.

Optikerkunder kjøper i dag flere briller hver, det har ført til at optikerbransjen de siste årene har vokst raskere enn noen annen faghandel. Det norskeoptikermarkedet omsetter for i underkant av tre milliarder kroner årlig.

I dag har Synsam 74 butikker spredd utover hele landet. Men i enkelte områder ønsker de å styrke seg ytterligere – blant annet i det sentrale østlandsområdet. Det kan bety kjøp av enkelte optikerbutikker eller aktører med flere butikker, sier Johan Baklund.

Etter at Ikea ble eier har Synsam har brukt 15 måneder på å slå sammen de norske og svenske forretningene, samt danske Profil Optik. I tillegg er virksomheten refinansiert. Om noen år tror jeg det vil være noen få store optikerkjeder igjen i det norske optikermarkedet. Synsam skal være en av disse, sier Baklund.

Fakta om Synsam:

•      Synsams hovedvirksomhet er briller, solbriller, kontaktlinser og synstester. Butikkene er preget av et stort utvalg av både brilleinnfatninger, brilleglass, kontaktlinser og solbriller. Man vil finne alle slags hjelpemidler for synet, gode garantiordninger og ikke minst også en sterk faglig kompetanse.

•      Synsam er Norges og Nordens ledende optikerkjede med nesten 80 butikker i Norge, og 350 i Norden. Av disse er 40 egeneid, mens 40 er drevet av franchisetakere. I alt arbeider det 400 i Synsam i Norge, som har et lite og kostnadseffektivt servicekontor med lederfunksjoner i Oslo.

•      Synsam, som er den lokale nr. 1 i sine markeder, betjener nesten 1 million kunder og omsetter for over 500 millioner kroner årlig og er den lokale nr. 1 i Norge.

•      Synsam har ca. 15 prosent markedsandel i optikermarkedet. I 2009 var omsetningen i optikermarkedet på 3,16 milliarder eks. mva fordelt på 700 butikker spredt over hele landet.

•      Synsam har ambisjoner om å vokse til 125 butikker og ha en omsetning på 25-30 markedsandeler i løpet av de neste 4-5 årene.

•      Private Equity (PE) selskapet Alipes, som har Ikea og Ikano som eiere, kjøpte Synsam i 2009. I Norge eier Alipes også barneproduktselskapet Reflex som står bak  butikkonseptene Barnas Hus, Reflex og Fru Lyng.

•      Synsam samarbeider bl.a. med anerkjente brands som bl.a. RayBan, Chanel, Oakley, Persol, Ralph, Loren, Polo Ralph Loren, Paul Smith, Prada, Ralph, Carrera, Giorgio Armani, Dior, Emporio Armani, Gucci, Boss, Hugo Boss, Boss Orange, Marc Jacobs, Marc by Marc Jacobs, Max Mara, Max & Co, YvesSaintLaurent, Bruuns Bazaar, Cheap Monday, Vendela, Elizabeth Arden og ProDesign.

•      Synsam butikkene er kjent for blant annet kjent for sitt samarbeid med Vendela Kirsebom, Morten Quale, Jan Thomas, Lene Nystrøm og Right To Play med Johan Olav Koss.

•      Johan Baklund (43) er adm. direktør i Synsam. Han har hatt flere toppstillinger innen ledende kjeder i Norge. Blant annet i Hakon Gruppen, Statoil Detaljhandel og Apotek 1 Kjeden.

,

Legg igjen en kommentar