Hold deg våken på veien

Vinterferien er i gang, og i dag er det stor trafikk på veiene. Det krever at du er skjerpet bak rattet. Visste du at det er forbudt å kjøre bil når du er trøtt?

Høy musikk, åpne vinduer og kaffe er noen av løsningene norske bilister tyr til for å holde seg våkne bak rattet. Bare fire av ti bilister stopper og hviler når de blir trøtte eller slitne, viser en tidligere undersøkelse Norstat har gjennomført for Storebrand.

– Det eneste riktige å gjøre dersom du føler deg trøtt og sliten bak rattet, er å stoppe opp og hvile. Ifølge vegtrafikkloven er det faktisk forbudt å kjøre dersom du er trøtt. Nå er vinterferieutfarten rett rundt hjørnet og mange norske familier skal sitte lenge i bil. Oppfordringen er derfor å sette av tid til hvile og å bytte på kjøringen, sier Hanne Gudding, informasjonssjef i Storebrand.

Undersøkelsen, som avdekker hva norske bilister gjør når øyelokkene begynner å bli tunge, er foruroligende lesning. 24 prosent av respondentene oppgir at de åpner vinduet, 22 prosent kjøper en koffeinholdig drikk på bensinstasjonen, mens 16 prosent skrur opp musikken i bilen. 14 prosent mener de aldri blir trøtte mens de kjører bil.

Fatalt å duppe av
I 2011 dybdeanalyserte Statens vegvesen 158 dødsulykker på norske veier. Analysen viste at 16 prosent av dødsulykkene skyldtes at bilisten sovnet bak rattet. I undersøkelsen fra Storebrand fremkom det også at minst hver femte bilist har opplevd ulykker eller nestenulykker som følge av trøtthet bak rattet. Både gjesping, glipping med øynene, småfrysing eller problemer med å konsentrere seg om bilkjøringen er tegn på at man bør hvile.

Eldre flinkest
De eldre bilistene er flinkest til å ta pauser når de blir søvnige. Mens 52 prosent av bilistene over 50 år stoppet bilen når de ble trøtte, viste undersøkelsen at dette gjaldt for kun 33 prosent av bilistene under 30 år.

– En del unge bilister overvurderer dessverre sine kjøreegenskaper, så dette resultatet er ikke så overraskende. Vårt råd til alle bilister, unge som eldre, er å sørge for å få nok søvn i forkant av lange turer, drikke vann jevnlig og heller spise hyppige småmåltider framfor ett stort, avslutter Gudding i Storebrand.

FAKTABOKS
Gode råd til trøtte bilister:

– Stopp bilen og ta en ”powernap” når du blir trøtt
– Ta en benstrekk etter 2-3 timer
– Ha mat og drikke i bilen dersom du skal kjøre langt
– Er dere flere i bilen, så bytt på å kjøre
– Vær ekstra oppmerksom dersom du har sovet dårlig natten før
– De fleste er trøttest sent på kvelden og  på ettermiddagen

,

Legg igjen en kommentar