Nord-Norge: Måk taket før mildværet

uodujijpvimdkqui8xplMye snø i Nord-Norge: Taket blir blytungt når mildvær kommer etter stort snøfall. Bygningen kan få store belastningsskader – og i verste fall kan taket kollapse. Pass på å måke taket før det er for sent, råder If Skadeforsikring.

Når snømengden nærmer seg en halvmeter på taket, bør du vurdere å måke. Det gjelder spesielt eldre hus.

Én meter snø på et vanlig hustak utgjør vekten av hele 12 personbiler.

– Det kan se idyllisk ut med snø på taket, men når det begynner å knake i konstruksjonen og dører og vinduene er trege å åpne, er det på høy tid å måke, sier Arne Lycke, fagsjef i If Skadeforsikring.

Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde. Ser du nedbøyninger eller andre endringer i bygningen, er det et varsel om at belastningen er betydelig.

Pass opp for skjev belastning

Har du mye snø på taket, bør du få den vekk før det blir mildere, uansett om det gjelder boligen, hytta eller bobilen som er i vinteropplag ute.

Eiere av næringsbygg bør også være påpasselige og få ryddet bort snøen på en trygg måte. Slike bygninger har ofte flate tak som kan gjøre dem mer utsatt for belastning.

Ligger det mer snø på en den ene siden av takgavlen enn den andre, bør du være spesielt oppmerksom. Skjev belastning kan gi varige deformasjonsskader på huset. Når du måker, er det derfor også svært viktig at det gjøres jevnt. Hvis du for eksempel tar den ene halvdelen av hustaket og venter med den andre eller måker på tvers, kan bygningen få belastningsskader.

For å unngå skader på taktekningen, er det lurt å la det ligge igjen 10 til 30 centimeter snø.

Du har plikt til å måke

– Tenk sikkerhet når du er på taket. De fleste er ikke vant til å være på taket, så ikke ta sjanser. Bind deg gjerne fast i pipa mens du fjerner snøen. Det finnes også firmaer som kan hjelpe deg hvis du vil sette ut jobben, sier Arne Lycke.

I de snørike vintrene 2006 og 2007 ble det registeret skader på hus, hytter og næringsbygg for 100 millioner kroner i Norge.

Takskader som kommer plutselig og uforutsett på grunn av snø blir dekket av forsikringen. Men det avhenger av hvor påpasselig du har vært til å måke.

– Huseiere plikter å forsøke å unngå skader på huset eller hytta. Dersom du har hatt god tid på deg til å måke, men taket likevel bryter sammen, kan det bli snakk om redusert forsikringsutbetaling. Man har en plikt til å forebygge og begrense skade, så man kan ikke la snømengden vokse på taket og bare se på, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.

– Er du ikke så ofte på hytta så lønner det seg å gjøre avtale med hyttenaboen om at de skal se etter hytta. Bor du ikke så langt unna, er det også lurt å kjøre innom en gang i blant. Særlig når det har vært snøvær eller store væromskiftninger, sier Clementz.

Kontaktpersoner i If Skadeforsikring:

  • Arne Lycke, fagsjef for bygning/eiendom, telefon 92 83 35 19
  • Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver, telefon 98 24 98 05 -sigmund.clementz@if.no

Forsikringsselskapet If er Nordens ledende skadeforsikringsselskap med cirka 3,6 millioner kunder i Norden og Baltikum. Ifs premieinntekter var 40 milliarder svenske kroner i 2012. Antallet ansatte er 6 200. If er en del av finanskonsernet Sampo Plc. If tilbyr blant annet bilforsikring, husforskring,bedriftsforsikringer og personforsikring.

,

Legg igjen en kommentar